Hírek

Hírek, érdekességek, cikkek

Követés

Nyomkövetés a mindennapokban

Nem kell, hogy szereplőnek érezzük magunkat egy bűnügyi filmben, hiszen a nyomkövetés már a mindennapjaink része. Járművek, vagy személyek – a nyomkövetés nem bűn, sőt, akár életmentő is lehet.

Személyek nyomkövetése

Gyermekek, idősek, mentálisan sérült emberek esetében nagy segítség az aggódó hozzátartozóknak, ha tudják, hol van éppen az illető.

Az iskolába egyedül járó gyermekek pl. Nyomkövetős óát kaphatnak, melyen aktiválva a gps-szolgáltatást, pontos adatokhoz juthat a szülő a gyermeke tartózkodási helyéről, haladási irányáról. Egy idős beteg ember könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem talál vissza az otthonába, vagy az intézménybe, ahol ápolják. Egy szabadban töltött éjszaka is végzetes lehet számára, így valóban életmentő, ha meghatározható a helye.

Gépjárművek

A legtöbb újabb típusú autóban van már GPS vagy központi, beépített minőségben, vagy pedig külső eszközként.

A nyomkövető esetében a technológia ugyanaz, viszont a készülék a gépkocsiba van beépítve, így például egy lopás esetén észrevétlen maradhat. Mivel a rabló nem tudja, hogy bármit is ki kellene iktatnia, sokkal nagyobb esély van így megtalálni egy eltulajdonított autót.

Jó hír a kamaszokat nevelőknek is, hogy egy nyomkövető beszerelésével könnyedén ellenőrizhető, hogy a balatoni hétvégére indult baráti társaság nem az Adrián köt-e ki. Az új gépkocsik vásárlásakor szinte minden márkára jellemzően lehet kérni nyomkövető beszerelését. A nyomkövető egy központi adatbázisba tölti fel az éppen aktuális helyzeti adatokat, amelyek akár egy okostelefonnal is lekérdezhetőek.

Az előrejelzések szerint 2020-ra már a forgalomban lévő járművek 90%-a úgynevezett connected car lesz, azaz gyárilag tartalmazza és alkalmazza azokat a telematikai eszközöket, amiket ma még legtöbbször külön telepíteni kell.

 

Comments are closed