Hírek

Hírek, érdekességek, cikkek

Telematikai cég

Mi a telematika?

A telematika tágabb értelemben véve a telekommunikáció és az informatika egyesülése, szűkebb értelemben véve pedig egy olyan rendszer, ami a gépjárművekbe integrálva pontos adatokat gyűjt a vezetési stílusról és műszaki állapotról, illetve a fuvarfeladat aktuális állapotáról.

A visszakereshető, strukturált formában mentett információk utólagos elemzése, kiértékelése a jövőbeni feladatok megtervezése során fontos támpontokat ad. Optimalizálhatók az útvonalak, csökkenthetőek a nem üzemszerű használatból fakadó költségek.

Sok esetben – nagy értékű áru, vagy veszélyes anyag szállítása esetén – alapfeltétel valamilyen telematikai szolgáltatás használata.

Hatékonyság

A telematikai szolgáltatások a járműhasználat és a gépjárművezetők munkaidejének nyilvántartása, a járműköltségek, bérköltségek elszámolásához is segítséget nyújthatnak. Ellenőrizhetőek a feladat teljesítésének valós fázisai, továbbá a megfelelő hardver egység beszerelésével a hivatalos és a magánhasználat is teljes mértékben elkülöníthetőek.

Növelhető a járműkihasználás, mivel nyomon követhető valós időben, hogy hol tart a dolgozó az aktuális fuvarfeladattal, így a következő lépés rugalmasan ehhez igazítható.

Gazdaságosság

A fuvarozó cégek költségeinek legnagyobb hányadát a járműpark üzemeltetése – üzemanyag, szervizelés –  teszi ki. Ezért kiemelten fontos, hogy a gépkocsivezetők tisztában legyenek a gazdaságos vezetés folyamatával.

A rendszer rögzíti, hogy adott útvonalon milyen fordulatszámon jár a motor, használja-e a sofőr a retardert, a tempomatot, majd egy későbbi alkalommal, ha ugyanezen az útvonalon halad a fuvar, akkor a központi számítógép javaslatokat tesz a sofőrnek a vezetésre vonatkozóan.

Folyamatos kapcsolat

A jármű és a központ között folyamatos a kommunikáció, így a szállítási események nyomonkövethetőek. A jármű állapotára vonatkozó adatok segítségével a műszaki felügyelet és a karbantartás rugalmasan tervezhető.

Összességében elmondható, hogy a telematikai rendszerek használata az üzemeltetést gazdaságosabbá, a munkavégzést hatékonyabbá teszi.

Comments are closed