Hírek

Hírek, érdekességek, cikkek

Teszt üzem

A technológia győzelme az üzemanyagtolvajok felett

Évtizedekkel ezelőtt az üzemanyaglopás köztudott tény volt – egyetlen kamionsofőr látta el az egész családot üzemanyaggal, ami ellen a cég nem tehetett semmit. Az emberi tényező kiiktatása nélkül a fuvarozó és szállítmányozó cégek vezetőinek esélyük sem volt ara, hogy elfüleljék az üzemanyagtolvajokat, hiszen egyrészt nem lehettek biztosak benne, hogy a körülmények nem indokolták a fokozott fogyasztást, másrészt nem tudták bizonyítani a lopás tényét. Ebben az időben a vezetők a sofőrök elmondására hagyatkoztak – csak az nem csalt, aki nem akart.

Nyomkövetés és a lopási módszerek fejlődése

Amikor megjelentek az első nyomkövető és ellenőrző rendszerek, az üzemanyagtolvajok sem estek kétségbe. A kezdetleges eszközöket, a különböző pálcákat és szondákat megkerülve a tolvajok kifejlesztettek olyan csapolási módszereket, melyeket a mérőeszközök nem voltak képesek kimutatni.

CANBUS: a technika győzelme

A rohamléptékkel fejlődő technológia segítségével azonban véglegesen sikerült kiiktatni az emberi tényezőt. CANBUS technológia néven vált ismertté napjaink legfejlettebb flottakövető rendszere, ami a fedélzeti számítógép segítségével gyakorlatilag 1%-os pontossággal nyomon követi a felhasznált üzemanyagot a tartálytól a kipufogóig. Ezek az adatok pedig hamisíthatatlanok, hiszen a számítógép a ténylegesen elégetett üzemanyag mennyiségét is számon tartja, s ezen információk bármikor visszakövethetőek.

Ez azt is jelenti, hogy a rendszer használata elképzelhetetlen mértékű megtakarítást jelent a vállalatnak: nincsenek többé fölösleges kitérők, magánutak, üzemanyaglopások – ráadásul az ilyesmivel kísérletező dolgozókat könnyedén nyakon csíphetjük, hiszen a tények nem hazudnak!

Comments are closed