Hírek

Hírek, érdekességek, cikkek

Flotta hatékonyság

A GPS nyomkövetés csökkenti az üzemeltetési költségeket

A tehergépjárművekbe integrált nyomkövető rendszer hosszú távon csökkenti az adminisztrációs terheket és a gépjárművek fenntartási költségeit is. Használatával optimalizálható a szállítási idő és ellenőrzés alatt tartható a munkaidőre vonatkozó szabályok követése.

Kutatásokkal is alátámasztották, hogy azok a sofőrök, akik tudják, hogy figyelik őket, óvatosabban vezetnek. A flottakövető rendszerek információi segítségével a bérezés szintjén ösztönözhetőek a munkavállalók. Egyre több cégnél, ha a sofőr a lehető leggazdaságosabban osztotta be az idejét, a vezetési hatékonysága egy bizonyos szint alá nem esett és üzemanyag megtakarítást ért el, a százalékos mutatók alapján jutalmazható. Ez elég motivációs erővel bír ahhoz, hogy a munkáltatója érdekeit és a szabályok betartását tartsa szem előtt a saját kényelmével szemben.

Milyen téren érhető el megtakarítás a GPS nyomkövető beszerelésével?

A nyomkövetővel ellenőrizhető, hogy a lehető legrövidebb útvonalon halad-e a gépkocsi, vagy felesleges kitérőket tesz. Ellenőrzés alatt tartható vele a munkaidőn túli mozgás, így elkerülhetőek az esetleges büntetések.

A vezetési stílus optimalizálásával akár 15%-kal is csökkenthető az üzemanyag felhasználás.  A karbantartási, illetve javítási költségek is a mérsékeltebbek lesznek, mivel kisebb az igénybevétele a hajtásláncnak, illetve a gumi- és fékkopás is minimálisra csökkenthető. A valós idejű GPS helymeghatározással könnyebben kiosztható a következő fuvarfeladat az éppen a közelben tartózkodó sofőrnek, így növelhető a hatékonyság és a gépjárműkihasználtság is.

Az előrelátó vezetési stílus pedig a balesetveszélyes helyzetek kockázatát is számottevően csökkenti, így kisebb lehet a flották töréskára, illetve a balesetek miatti állásidő.

Abban az esetben, ha a céges autó egyfajta juttatásként munkaidőn kívül is szabadon használható, akkor a munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót arról, hogy az autóban lévő nyomkövető minden megtett méterét naplózza. Ha csak munkaidőben áll rendelkezésre az autó, akkor a sofőr tudta nélkül is használható a nyomkövető berendezés.

Comments are closed